Projekt Snídaňuj učí Ostraváky užívat si dobré snídaně i čerstvé těstoviny

Za covidu vybudovali výrobnu těstovin a rozvoz snídaní. Cesta k úspěchu vede přes inovace, věří Radim Garnol.

Dvě kavárny, rozvoz snídaní, výroba těstovin a dokonce cestovní kancelář. Ostravák Radim Garnol rád zkouší nové věci a jeho podnikatelské portfolio to jasně odráží. I díky příspěvku z programu STARTér NF Veolia mohl najmout první zaměstnance a naplno se pustit do přeučování Ostraváků na dobré snídaně a čerstvé těstoviny.

Jako u mnohých, změna kariéry u Radima přišla v covidových letech. Z manažera ve výrobní firmě se stal drobný podnikatel. “Hodně jsme v té době s manželkou sportovali a ujížděli si na dobrých snídaních. Při svém běžeckém tréninku jsem potkal asi 5 kurýrních aut a doma jsem pak manželce oznámil, že budeme rozvážet snídaně,” vypráví, jak vznikl jeho první nápad. Za neuvěřitelné 2 měsíce měli hotový e-shop, založenou firmu a začali rozvážet.

Těstoviny se učil od základu

A protože to Radima táhlo k výrobě, na snídaně brzy navázala také výroba čerstvých těstovin. “Od jednoho italského výrobce jsme koupili stroj na těstoviny a učili se všechno od základu,” popisuje. Tahle část podnikání ho dnes nejvíce naplňuje.

Těstoviny nabízí čerstvé i sušené, skrze svůj e-shop, ve vlastních kavárnách v rámci denního menu, ale i třeba v bezobalových obchodech. “Získávání zákazníků je sice běh na dlouhou trať, ale kdo jednou ochutná a bude mít na výběr jestli sušené nebo čerstvé, tak si vybere vždy čerstvé,” říká pastař.

Poptávka po snídaních stále roste

Hlavní náplní jeho firmy Snídaňuj však zůstávají právě snídaně. Ikdyž Češi nejsou na objednávky snídaní ještě příliš zvyklý, Radim Garnol zůstává optimistou. “Poptávka jde nahoru. Špička teprve přijde a my na ni budeme připraveni s náskokem oproti ostatním,” říká. Daří se mu zejména díky rozvozům do firem a na eventy. Už druhým rokem také provozuje snídaňové lednice u partnerských fitness center.

Suroviny firma objednává kvůli snazší logistice z velkoobchodu, ale vytváří z nich vlastní produkty. “Pečivo a dezerty si pečeme sami, také si pěstujeme vlastní mikrozeleninu,” vyjmenovává podnikatel.

V rámci rozšiřování podnikání ocenil příspěvek od Nadačního fondu Veolia, konkrétně z programu STARTér. “Příspěvek mi pomohl nebát se najmout zaměstnance na plný úvazek a také jsem díky němu nakoupil vybavení na pečení pečiva a na výrobu více druhů těstovin,” říká.

Radim je i pro svůj tým synonymem neustálé inovace a vymýšlení novinek. Inspiraci nejvíce získává při cestách po jihovýchodní Evropě. Jeho manželka totiž provozuje cestovní kancelář CK Snídaňuj Tour, kde “každá dovolená začíná snídaní”.

Další novinky

STARTér pomáhá rozjet další podnikatelské příběhy

STARTér pomáhá rozjet další podnikatelské příběhy

Dalších osmnáct odvážných podnikatelů z Moravskoslezského, Olomouckého a Středočeského kraje může díky programu STARTér rozjet své vysněné projekty. Nadační fond Veolia mezi ně rozdělil 1,3 milionu korun, což přinese regionům 25 nových pracovních míst. Program STARTér už více než čtvrt století pomáhá měnit podnikatelské sny v realitu a podporuje odvážné lidi v regionech na jejich cestě k samostatnosti.

Šestnáct nových podnikatelských příběhů s programem STARTér

Šestnáct nových podnikatelských příběhů s programem STARTér

Po dubnovém schvalování žádostí programu STARTér, Věř si a podnikej tentokrát přibylo 21 nových pracovních míst a příběhů. Do bezmála tří tisíc celkově podpořených za celou dobu jeho existence tak zbývá opravdu už jen málo. Částka 1 050 000 Kč opět pomůže začít nebo rozšířit podnikání v Moravskoslezském, Olomouckém a Středočeském kraji.