Projekt Snídaňuj učí Ostraváky užívat si dobré snídaně i čerstvé těstoviny

Za covidu vybudovali výrobnu těstovin a rozvoz snídaní. Cesta k úspěchu vede přes inovace, věří Radim Garnol.

Dvě kavárny, rozvoz snídaní, výroba těstovin a dokonce cestovní kancelář. Ostravák Radim Garnol rád zkouší nové věci a jeho podnikatelské portfolio to jasně odráží. I díky příspěvku z programu STARTér NF Veolia mohl najmout první zaměstnance a naplno se pustit do přeučování Ostraváků na dobré snídaně a čerstvé těstoviny.

Jako u mnohých, změna kariéry u Radima přišla v covidových letech. Z manažera ve výrobní firmě se stal drobný podnikatel. “Hodně jsme v té době s manželkou sportovali a ujížděli si na dobrých snídaních. Při svém běžeckém tréninku jsem potkal asi 5 kurýrních aut a doma jsem pak manželce oznámil, že budeme rozvážet snídaně,” vypráví, jak vznikl jeho první nápad. Za neuvěřitelné 2 měsíce měli hotový e-shop, založenou firmu a začali rozvážet.

Těstoviny se učil od základu

A protože to Radima táhlo k výrobě, na snídaně brzy navázala také výroba čerstvých těstovin. “Od jednoho italského výrobce jsme koupili stroj na těstoviny a učili se všechno od základu,” popisuje. Tahle část podnikání ho dnes nejvíce naplňuje.

Těstoviny nabízí čerstvé i sušené, skrze svůj e-shop, ve vlastních kavárnách v rámci denního menu, ale i třeba v bezobalových obchodech. “Získávání zákazníků je sice běh na dlouhou trať, ale kdo jednou ochutná a bude mít na výběr jestli sušené nebo čerstvé, tak si vybere vždy čerstvé,” říká pastař.

Poptávka po snídaních stále roste

Hlavní náplní jeho firmy Snídaňuj však zůstávají právě snídaně. Ikdyž Češi nejsou na objednávky snídaní ještě příliš zvyklý, Radim Garnol zůstává optimistou. “Poptávka jde nahoru. Špička teprve přijde a my na ni budeme připraveni s náskokem oproti ostatním,” říká. Daří se mu zejména díky rozvozům do firem a na eventy. Už druhým rokem také provozuje snídaňové lednice u partnerských fitness center.

Suroviny firma objednává kvůli snazší logistice z velkoobchodu, ale vytváří z nich vlastní produkty. “Pečivo a dezerty si pečeme sami, také si pěstujeme vlastní mikrozeleninu,” vyjmenovává podnikatel.

V rámci rozšiřování podnikání ocenil příspěvek od Nadačního fondu Veolia, konkrétně z programu STARTér. “Příspěvek mi pomohl nebát se najmout zaměstnance na plný úvazek a také jsem díky němu nakoupil vybavení na pečení pečiva a na výrobu více druhů těstovin,” říká.

Radim je i pro svůj tým synonymem neustálé inovace a vymýšlení novinek. Inspiraci nejvíce získává při cestách po jihovýchodní Evropě. Jeho manželka totiž provozuje cestovní kancelář CK Snídaňuj Tour, kde “každá dovolená začíná snídaní”.

Další novinky

Od svobodných škol po kreativní výrobu – STARTér věří v inovace

Od svobodných škol po kreativní výrobu – STARTér věří v inovace

Dalších patnáct odvážných podnikatelů z Moravskoslezského, Olomouckého a Středočeského kraje si může s pomocí programu STARTér splnit svůj sen. Nadační fond Veolia mezi ně rozdělil 980 tisíc korun, což přinese regionům 19 nových pracovních míst. V září STARTér ocenil především inovativní přístupy ve vzdělávání i řemeslné dovednosti.

Kdo léčí zvony na Olomoucku?

Kdo léčí zvony na Olomoucku?

S Petrem Bartoněm jsme si povídali o tom, jak se dostal k servisování zvonů i o podpoře, kterou získal v rámci programu STARTér, Věř si a podnikej!