Ovocný koláč z Prostějova

Pro zpříjemnění letních dní Vám nabízíme recept na ovocný koláč, ve kterém můžete zužitkovat ovoce ze zahrádky či nasbírané lesní plody.

Oslovili jsme mladého prostějovského cukráře a příjemce nadačního příspěvku z programu STARTér v loňském roce pana Lukáše Krchňáka a požádali ho o osvědčený recept na jednoduchý koláč s ovocem. 

Abychom Vám pana Lukáše krátce představili, položili jsme mu několik otázek a o odpovědi se s vámi rádi podělíme.

Jak jste se k pečení dostal?

Ještě během studia vysoké školy na Univerzitě obrany v Brně (2015 - 2017) jsem pro spolužáky začal vyrábět oříškové pasty a tyčinky na výcviky ve Vyškově. Ale o nějakém cukrářském “umu” se dalo hovořit až později v době, kdy jsem si našel svoji nynější přítelkyni. K pečení sdílíme stejnou vášeň a pečeme spolu již 4 roky.

Kde berete recepty – máte nějaké tradiční nebo si je tvoříte sám?

Většinu receptů čerpám z internetu, převážně ze zahraničních webů a You Tube. Mám ale také několik oblíbených cukrářů, kteří se dělí o svoje nápady a předávají recepty na Instagramu. Samozřejmě mám i nějaké vlastní recepty, ty vznikají vždy cestou pokusů a omylů. V poslední době jsem si velmi oblíbil japonské dezerty a výrobu zmrzliny.

Je něco, co byste v budoucnu ještě chtěl vylepšit – chcete rozšiřovat sortiment, výhledově přibrat nějakého zaměstnance?

Chtěl bych otevřít vlastní cukrárnu s dezerty a zmrzlinou, pro kterou momentálně hledám vhodné prostory. Jelikož peče i má přítelkyně, která mi při pečení pomáhá, zatím žádné další zaměstnance nehledám.

Kde si mohou zájemci Vaše zákusky objednat?

Převážně funguji na doporučení, zájemci mě mohou kontaktovat přes Facebook či Instagram.

Bublanina s ovocem

800 g letního ovoce
  250 g polohrubé mouky  
  150 g cukru krystalu 
  125 g rozpuštěného másla 
  125 ml smetany
  3 vejce  
  6 g kypřícího prášku
  máslo a hrubá mouka na vymazání formy 

Postup : 

1) Troubu rozehřejte na 180 °C. Máslo rozpusťte a nechte mírně vychladnout. Očistěte ovoce. Mouku prosejte do mísy a promíchejte s kypřícím práškem a špetkou soli. Plech na pečení vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (popř. krupicí, strouhankou).

2) Vejce rozšlehejte v míse s cukrem, dokud nezesvětlají. Přidejte smetanu s moukou a opatrně rozmíchejte. Úplně na konec zašlehejte i rozpuštěné máslo.

3) Připravené těsto vylijte na vysypaný plech. Přidejte ovoce a dejte péct do trouby asi 25 až 30 minut.

Přejeme Vám dobrou chuť!

 

Další novinky

Psí salón, tvořivá jurta i chráněné dílny

Psí salón, tvořivá jurta i chráněné dílny

STARTér podporuje nová pracovní místa ve Středočeském kraji. V roce 2025 zde podpořil celkem 7 projektů, které přinesly vznik 15 nových pracovních míst, z toho 9 míst pro osoby se zdravotním znevýhodněním (OZP). Podnikatelé v regionu získali dohromady 789 000 Kč, které jim pomohly rozjet řemeslné, kreativní či lokálně zaměřené podnikání.

STARTér otevírá cestu další vlně podnikatelských snů

STARTér otevírá cestu další vlně podnikatelských snů

Dalších čtrnáct odvážných podnikatelů z Moravskoslezského, Olomouckého a Středočeského kraje může díky programu STARTér rozjet své vysněné projekty. Nadační fond Veolia mezi ně rozdělil 1 134 500 korun, což přinese regionům 18 nových pracovních míst. V listopadu STARTér ocenil především inovativní přístupy ve výrobě, ekologická řešení i moderní vzdělávací koncepty.

Od svobodných škol po kreativní výrobu – STARTér věří v inovace

Od svobodných škol po kreativní výrobu – STARTér věří v inovace

Dalších patnáct odvážných podnikatelů z Moravskoslezského, Olomouckého a Středočeského kraje si může s pomocí programu STARTér splnit svůj sen. Nadační fond Veolia mezi ně rozdělil 980 tisíc korun, což přinese regionům 19 nových pracovních míst. V září STARTér ocenil především inovativní přístupy ve vzdělávání i řemeslné dovednosti.