Ovocný koláč z Prostějova

Pro zpříjemnění letních dní Vám nabízíme recept na ovocný koláč, ve kterém můžete zužitkovat ovoce ze zahrádky či nasbírané lesní plody.

Oslovili jsme mladého prostějovského cukráře a příjemce nadačního příspěvku z programu STARTér v loňském roce pana Lukáše Krchňáka a požádali ho o osvědčený recept na jednoduchý koláč s ovocem. 

Abychom Vám pana Lukáše krátce představili, položili jsme mu několik otázek a o odpovědi se s vámi rádi podělíme.

Jak jste se k pečení dostal?

Ještě během studia vysoké školy na Univerzitě obrany v Brně (2015 - 2017) jsem pro spolužáky začal vyrábět oříškové pasty a tyčinky na výcviky ve Vyškově. Ale o nějakém cukrářském “umu” se dalo hovořit až později v době, kdy jsem si našel svoji nynější přítelkyni. K pečení sdílíme stejnou vášeň a pečeme spolu již 4 roky.

Kde berete recepty – máte nějaké tradiční nebo si je tvoříte sám?

Většinu receptů čerpám z internetu, převážně ze zahraničních webů a You Tube. Mám ale také několik oblíbených cukrářů, kteří se dělí o svoje nápady a předávají recepty na Instagramu. Samozřejmě mám i nějaké vlastní recepty, ty vznikají vždy cestou pokusů a omylů. V poslední době jsem si velmi oblíbil japonské dezerty a výrobu zmrzliny.

Je něco, co byste v budoucnu ještě chtěl vylepšit – chcete rozšiřovat sortiment, výhledově přibrat nějakého zaměstnance?

Chtěl bych otevřít vlastní cukrárnu s dezerty a zmrzlinou, pro kterou momentálně hledám vhodné prostory. Jelikož peče i má přítelkyně, která mi při pečení pomáhá, zatím žádné další zaměstnance nehledám.

Kde si mohou zájemci Vaše zákusky objednat?

Převážně funguji na doporučení, zájemci mě mohou kontaktovat přes Facebook či Instagram.

Bublanina s ovocem

800 g letního ovoce
  250 g polohrubé mouky  
  150 g cukru krystalu 
  125 g rozpuštěného másla 
  125 ml smetany
  3 vejce  
  6 g kypřícího prášku
  máslo a hrubá mouka na vymazání formy 

Postup : 

1) Troubu rozehřejte na 180 °C. Máslo rozpusťte a nechte mírně vychladnout. Očistěte ovoce. Mouku prosejte do mísy a promíchejte s kypřícím práškem a špetkou soli. Plech na pečení vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (popř. krupicí, strouhankou).

2) Vejce rozšlehejte v míse s cukrem, dokud nezesvětlají. Přidejte smetanu s moukou a opatrně rozmíchejte. Úplně na konec zašlehejte i rozpuštěné máslo.

3) Připravené těsto vylijte na vysypaný plech. Přidejte ovoce a dejte péct do trouby asi 25 až 30 minut.

Přejeme Vám dobrou chuť!

 

Další novinky

Šestnáct nových podnikatelských příběhů s programem STARTér

Šestnáct nových podnikatelských příběhů s programem STARTér

Po dubnovém schvalování žádostí programu STARTér, Věř si a podnikej tentokrát přibylo 21 nových pracovních míst a příběhů. Do bezmála tří tisíc celkově podpořených za celou dobu jeho existence tak zbývá opravdu už jen málo. Částka 1 050 000 Kč opět pomůže začít nebo rozšířit podnikání v Moravskoslezském, Olomouckém a Středočeském kraji.

Les je naším učitelem

Les je naším učitelem

Lesní mateřská škola Včelka, která se nachází v blízkosti Bělského lesa, je jedinou svého druhu v Ostravě a otevřela své brány dětem 1. září 2024. Školka se řídí motty „Les je naším učitelem“ a „Neexistuje špatné počasí, pouze špatné oblečení“, což odráží její filozofii zaměřenou na učení v přírodním prostředí a důležitost správného vybavení pro venkovní aktivity.