ÚvodMédiaTiskové zprávyProfesor Vodička prověřil děti ve znalostech o vodě

Profesor Vodička prověřil děti ve znalostech o vodě

19. prosince 2005

Dne 19. prosince 2005 došlo k vylosování vítěze finále soutěže „Voda známá i neznámá". Soutěž připravil pro žáky vyššího stupně základních škol Nadační fond Veolia. Po celý podzim byla každý týden prostřednictvím elektronické pošty 130 školním kolektivům zadávána otázka a celý týden měli žáci možnost bádat po správné odpovědi.

Soutěž „Voda známá i neznámá" umožnila 3000 žákům z Prahy, Olomoucka, Kladenska, Mělnicka a severních Čech seznámit se s touto nenahraditelnou tekutinou a jejími podobami v přírodě. Zároveň děti přivedla k počítači a naučila je užívat internet ke komunikaci a k vyhledávání informací. Maskotem soutěže byl profesor Vodička, který studenty seznámil s vodním hospodářstvím a testoval jejich znalosti z přírodopisu, matematiky, fyziky a chemie. V rámci soutěžení byli v kontaktu s příslušnou vodohospodářskou společností ze skupiny Veolia voda, která hodnotila došlé odpovědi. Každá společnost zvolila svého vítěze a všechny nejlepší kolektivy zaslala na slosování do finále.

Ve finále soutěže, do kterého postoupily všechny kolektivy, které získaly plný počet bodů byl vylosován vítězný kolektiv, jímž se stal kolektiv 8. B základní školy Moskevská, Kladno. Vítězný kolektiv získává celodenní výlet dle domluvy s pedagogem.

„Voda známá i neznámá", která si kladla za cíl podpořit znalosti v oblasti životního prostředí a zdokonalit práci s počítačem - elektronickou poštou, je dalším z pedagogických projektů fondu. Nadační fond Veolia spolupracuje se školami od začátku svého působení. Mezi projekty nabídnuté základním školám patří Vodní kufřík, který již obdrželo 1000 škol a vzdělávacích zařízení po celé České republice, telefonické soutěže pravidelně vyhlašované v rámci Světového Dne vody a mezinárodní soutěže pořádané za účelem podpory ochrany životního prostředí